De vijftigjarige Samuragochi wordt ook wel de "Japanse Beethoven" genoemd. Vanaf zijn zeventiende heeft hij echter al last van gehoorproblemen. Desondanks zou hij in 1997 wel zelf nog de soundtrack voor Resident Evil: Dual Shock Version hebben gecomponeerd. Twee jaar later, kort voor zijn vermeende werk aan de soundtrack van Onimusha: Warlords, werd hij volledig doof.

Samuragochi huurde echter al eerder iemand anders in om de muziek te componeren, gebaseerd op zijn ideeën. Wie deze componist is, blijft onduidelijk. Samuraghochi zegt volgens zijn werkgever "enorm spijt te hebben dat hij zijn fans heeft verraden en anderen heeft teleurgesteld". Voorheen hield hij vol nog muziek te componeren ondanks zijn doofheid vanwege een absoluut gehoor, de vaardigheid om tonen te herkennen zonder een referentietoon. 

Update 6 februari 14:30:
Inmiddels is bekend dat Takashi Niigaki de man is achter Samuragochi's composities. De Japanse muzikant geeft tijdens een persconferentie aan, waarvan Kotaku fragmenten heeft vertaald, dat hij al jarenlang met Samuragochi werkt, maar weinig merkte van zijn vermeende doofheid. Zo zou Samuragochi in het begin wel hebben aangegeven dat zijn gehoord achteruit aan het gaan was, maar kwam dit niet naar voren in de dagelijkse interacties. Nadat Niigaki ontdekte dat Samuragochi de credits zou krijgen voor muziek die tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji wordt afgespeeld, besloot hij de zaak naar buiten te brengen.