Oddworld Stranger begon ooit als Xbox Exclusive toen ontwikkelaar Oddworld Inhabitants er van uit ging dat Microsoft de uitgever zou zijn. Toen Microsoft echter besloot het spel te dumpen moest Oddworld op zoek naar een nieuwe uitgever. Men kwam terecht bij Electronic Arts, die ook wel wat zag zitten in een PS2 conversie van het spel. Deze zou tegelijk met de Xbox versie moeten verschijnen, waardoor men besloot het spel een paar maanden uit te stellen.

De PS2 versie begon echter achter te lopen op schema en werd vervolgens afgevoerd. Het uitstel voor de PS2 versie werd dus overbodig, want de Xbox versie was al zo goed als klaar. Daarom heeft men besloten de release te vervroegen, van ergens in de lente van 2005 naar januari van dat jaar. Je hoort het goed: onze volgende reis door het Oddworld universum zal al over een drietal maanden plaatsvinden!

In Oddworld Stranger neem je de rol aan van een premiejager met maar één wapen: een kruisboog. De variatie zit hem dan ook in de ammunitie, want deze kruisboog schiet geen gewone pijlen, maar allerhande knaagdiertjes. Elk knaagdier heeft zo zijn eigen manier om tegenstanders te vernietigen. Wat dacht je van een stinkdier dat de vijanden met zijn walm bedwelmt? Stranger belooft weer een humoristische en unieke game te worden, zoals we dat van Oddworld gewend zijn.