Ubisoft heeft in de gisteren uitgebrachte 1.5 Patch voor Rainbow Six: Raven Shield nieuwe maatregelen tegen het schenden van copyrights geimplementeerd.

Een van deze maatregelen omvat het controleren of de gebruiker zogeheten 'virtual drives' aangemaakt heeft. Programma's als Daemon Tools, CloneCD en Alcohol 120% maken deze 'virtual drives' aan, waarop de gebruiker ISO-bestanden kan inladen. Hiedoor lijkt het alsof het ISO-bestand zich als CD-Rom in een CD-station bevindt.

Deze techniek maakt het draaien van illegale kopiën erg eenvoudig, een doorn in het oog van spelontwikkelaars. Ze kunnen echter ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Met de nieuwe patch weigert Raven Shield echter op te starten wanneer er 'virtual drives' aanwezig zijn. Dit kan er dus voor zorgen dat je Raven Shield niet meer kan spelen, ondanks dat de echte CD nog in de lade zit. Een oplossing is het deinstalleren van je 'virtual drives' maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

UbiSoft schendt hiermee het consumentenrecht, maar men verschuilt zich achter de End User Licence Agreement (EULA), doch hierin staat nergens te lezen dat het verboden is 'virtual drives' geinstalleerd te hebben.Deze gang van zaken roept nieuwe vragen op over hoe ver men kan gaan in het pesten van mensen die spellen legaal kopen, om ervoor te zorgen dat spellen niet meer gekopiëerd kunnen worden. En juist de kopiëerders weten als eerste om deze beschermingsmethoden heen te werken.