De rootkit, die op dit moment nog niet actief is, is ontdekt door hacker Mathieulh, die eerder de rootkey van de PlayStation Portable wist te achterhalen. Het doel van de rootkit is om de PlayStation 3 te scannen op software die het afspelen van niet legaal verkregen games mogelijk maakt en informatie hierover terug te sturen naar Sony.

Warden

Qreed, een bezoeker van tech-website Tweakers.net, legt in een reactie uit dat deze beveiliging zeer moeilijk te omzeilen is voor hackers, omdat de rootkit steeds andere stukjes code kan downloaden om de check uit te voeren. Hij vergelijkt de beveiliging met die van Warden, anti-cheat-software in World of Warcraft. Deze software kan de PC van een speler doorzoeken naar software die valsspelen in de MMORPG mogelijk maakt.

Critici van deze manier van beveiligen, beweren dat het in strijd is met privacywetgeving, omdat de software het mogelijk maakt om een apparaat volledig te doorzoeken naar allerlei bestanden. De Electronic Frontier Foundation, een internationale non-profitorganisatie voor digitale rechten, heeft Warden om deze reden aangemerkt als Spyware.