Gisteren meldden we nog dat de firmware-update 2.40 voor de PlayStation 3 klaar stond om gedownload te worden, vandaag blijkt Sony echter te kampen met problemen en is de update offline gehaald.

Deze actie volgt op een groot aantal klachten dat op diverse fora verscheen en waarop door gebruikers werd aangegeven dat de update het systeem verstoorde. Het meest genoemde probleem was het niet bereiken van de XMB en alleen de "golf"in beeld zien. Andere problemen waren het niet kunnen opstarten van games na de update en een compleet zwart scherm (nu al door gamers het Black Screen of Death genoemd).

Sony is zich bewust van het probleem en zijn op dit moment druk bezig om de problemen en klachten op te lossen. Op dit moment is de update niet meer te downloaden en zal pas weer online komen als alle problemen zijn verholpen.

De nieuwe 2.40 firmware-update introduceert de in-game XMB. Deze functie houdt in dat je XMB kunt gebruiken terwijl je een game op de achtergrond hebt lopen. Op deze manier kun je berichten bekijken van vrienden en andere dingen aanpassen zonder de game te verlaten. De toevoeging van een Achievement systeem zorgt ervoor dat, net zoals bij de Xbox 360, gamers beloond worden door bepaalde doelen in een game te behalen.

Mocht je de update per se nu willen hebben, dan zijn er diverse meldingen van mensen die de PlayStation 3 harddisk verwijderd hebben uit de console, deze geformatteerd hebben middels de PC en opnieuw in de PS3 geinstalleerd hebben. Hierbij zijn wel alle data en gegevens die op de harddisk stonden verloren gegaan.