Onze dank gaat uit naar DaftPunk die de link richting IGN.com gaf, waar een preview van GTA 3 te vinden is. De preview is gebaseerd op een bezoek aan DMA Design, en ze zijn met een hoop informatie en nieuwe screenshots teruggekomen. De game moet in september van dit jaar uitkomen, en het was al aardig speelbaar. De previewer heeft een goede indruk kunnen krijgen.

De vrijheid die je had in de eerdere twee delen, is ook in dit deel aanwezig. Maar in plaats van de top-down view is het nu allemaal in 3rd Person. De hele stad zie je nu dus in drie dimensies. De stad leeft ook, nog meer dan in vorige delen, en dat komt zeker ook door het toevoegen van het 3D. Het zijn nu veel meer échte mensen en wagens die over straat lopen en rijden. Natuurlijk zijn er ook meer mensen en details in de stad verwerkt. Zo zal elk kwartier de dag plaats maken voor de nacht; een half uur in het echte leven duurt dus 24 uur in het spel. In de nacht komen ook hele andere mensen (prostituees, gangsters, drugshandelaren, zwervers etc) de straat op, dan midden op de dag. De previewer vond het al heel plezierig om alleen maar door de stad te lopen, de missies had hij toen nog niet eens gespeeld.

De missies zelf zijn ook weer goed uitgewerkt. De missies zijn in het begin heel simpel, maar later worden ze moeilijker en vooral veel groter. Het blijft dan niet bij één opdracht, maar allerlei sub-opdrachten komen er ook nog eens bij. Er wordt ook gebruik gemaakt van de tijd, je moet bijvoorbeeld met de trein naar een bepaald station reizen, maar je mag deze trein niet missen! De trein erna is dan al te laat.

Naast het vervoer per trein en metro kun je natuurlijk weer de nodige auto's stelen, van politiewagens en ambulances tot de nieuwste Ferarri's. Ook zullen er weer wat leuke wapens aanwezig zijn, zoals de machine guns, maar ook sniper rifles en granaten. Het zal in het derde deel ook mogelijk zijn om mensen neer te slaan en te schoppen, of zelfs kopstoten en knietjes op pijnlijke plekken te bezorgen...

Kortom, GTA 3 is alles wat de eerste twee delen te bieden hadden, plus wat extra's, en volledig in 3D. Het lijkt er eindelijk op dat je bijna volledige vrijheid hebt in Grand Theft Auto 3. Het klinkt als de perfecte game!The feel of the main character is right on. Players take control by using the left analog or the dpad. He can walk, spin around, run, sprint, shoot, fight, jump, open doors, and car-jack any vehicle using various buttons on the controller's right side. It's quite fun to see him sprinting, for example. He books down the street, and when stopped, he bends over panting. Yep, he gets tired, and needs rest.

What makes Grand Theft Auto 3 so amazing at this point in development, however, is how far along the little crucial aspects of the game are. One of the strange downfalls of 3D games is the lack of constraint, or rather, openness, when it comes to fighting and gunning. Grand Theft Auto 3 enables players to freely attack enemies, or to lock onto their opponent. By simply pressing R1, a visible target mechanism appears on screen and follows the opponent until he or she is shot dead, and by pressing another button the lock-on will automatically target the next opponent. The target is intelligently built, too, as it aims for the most powerful enemy first and then tracks the next powerful one, and so on. En weer een PS2 titel die het waarschijnlijk helemaal gaat maken. Ga naar IGN voor deze zeer goede preview!