De Steambox, een PC specifiek ontworpen om in de woonkamer gebruikt te worden, moet nog in 2013 getest kunnen worden door zo'n 300 Steam-gebruikers. Valve benadrukt dat het apparaat en de bijbehorende Steam-controller nog niet in massaproductie zijn genomen. In plaats daarvan worden ze gemaakt door een team binnen Valve, dat ruim veertig medewerkers telt. 

Het gaat om een prototype dat 30,5 centimeter breed is en 7,4 cm hoog. De onderdelen, zoals een Nvidia GeForce GTX Titan-videokaart en de processor, hebben afzonderlijke ventilatiegaten om de warmte goed af te kunnen voeren.

Hoewel Valve van plan is om driehonderd van deze prototypes te produceren, is het nog niet zeker of het de hardware zelf op grote schaal gaat laten produceren. Dat is afhankelijk van hoe de prototypes ontvangen worden. Het bedrijf heeft wel verschillende samenwerkingen lopen met andere hardwareproducenten, die met hun eigen apparaten komen. Deze draaien ook alle Steam OS, een open platform gebaseerd op Linux dat vrij aangepast moet kunnen worden door ontwikkelaars en gebruikers. 

De onthulling van deze Steam-machines vindt plaats tijdens de Consumer Electronics Show in januari.

Foto's zijn afkomstig van The Seattle Times