Voetbal is, net als alle andere sporten, een onvoorspelbaar iets. Zo winnen de statistisch gezien mindere Grieken zojuist van het volgens Evert ten Napel 'superieure' Tsjechië en zal de finale van het EK 2004 tussen Portugal en Griekenland gespeeld worden, waar veel mensen Frankrijk toch als gedoodverfde kandidaat voor de titel zagen. Konami is al jarenlang op weg om deze onvoorspelbare sport zo nauwkeurig mogelijk om te zetten in een game, wat hen behoorlijk goed lukt.

De gamereeks waar we het hier over hebben is natuurlijk Pro Evolution Soccer, dat inmiddels al in drievoud in de winkel ligt en dit najaar van een vierde versie voorzien zal worden. Het zijn vooral kleine veranderingen die we mogen verwachten, zoals een vernieuwd vrijetrappen systeem, betere controle over dribbels en een voor het eerst fysiek aanwezige scheidsrechter. Opzienbarender is echter dat de game dit maal ook direct naar de PC en Xbox zal komen.

Konami gaf vandaag de eerste screenshots van de game vrij, die aantonen dat de footie ook grafisch de FIFA serie wil gaan overklassen. Of dit lukt zien we nog deze herfst, wanneer Pro Evolution Soccer 4 voor de PC, PS2 en Xbox in de winkel zal liggen.