De president van Toshiba, Tadashi Okamura, heeft aangekondigd dat de ontwikkeling van de Cell chip bijna is afgerond. Samen met Sony en IBM werkt Toshiba hard aan het voltooien van deze Next-Gen processor die de rekenkracht moet leveren voor de PS3, maar ook voor andere projecten van IBM en Toshiba. Zo zal ook de televisie en mobiele telefoon industrie kunnen meeprofiteren van de technologie. Volgens Okamura zal de Cell chip de wereld veranderen.

De Cell chip is gemaakt om te fungeren als een grote parallelle processor, zodat een enorme bandbreedte kan worden bereikt. Deze bandbreedte is nodig om taken die steeds meer streaming worden geladen sneller te berekenen. Men heeft het er over dat er wel zoveel als 8 Cell chips in de PS3 gebruikt zullen worden. De technologie is zelfs zo vooruitstrevend dat, als er meer rekenkracht nodig is in bijvoorbeeld één van de servers die de Cell technologie gebruikt, er gewoon nieuwe modules met processors toegevoegd kunnen worden. Ook wordt er gespeculeerd dat de drie bedrijven werken aan een OS die het mogelijk maakt dat producten met een Cell processor makkelijk met elkaar kunnen communiceren.

Grootschalige productie van de Cell technologie zal pas in 2005 beginnen, maar er zullen voor het einde van dit jaar al wel op kleine schaal Cell chips geproduceerd worden. De PS3 zal waarschijnlijk voor het einde van Sony's fiscale jaar onthuld worden, wat er op wijst dat de console al in het eerste kwartaal van 2005 publiek wordt gemaakt.