De 10 miljoen dollar gaat, indien het Congres toestemt, naar het Centers for Disease Control and Prevention, dat het onderzoek uit moet voeren. "We hebben niets aan onwetendheid. Het is niet in ons voordeel om niets over de wetenschap achter deze epidemie van geweld te weten", aldus de Amerikaanse president.

Het onderzoek naar geweldadige games is onderdeel van Obama's nieuwe plannen tegen wapengeweld. Andere stappen zijn onder andere betere achtergrondcontroles bij kopers van geweren, het verbieden van "militaire" assault rifles en het veiliger maken van scholen.

In totaal stelt Obama 23 maatregelen voor, deels geadviseerd door vicepresident Joe Biden. Hij sprak onlangs nog met enkele kopstukken binnen de game-industrie. Hoewel hij niet tot de conclusie kwam dat games verantwoordelijk konden zijn voor schietincidenten als in Newton, zag hij wel de noodzaak om de relatie beter in kaart te brengen.  

Leeftijdsclassificatie

Naast het beoogde onderzoek, wil het Huis van Afgevaardigden leeftijdsclassificaties voor games verplicht stellen. Veel games in de VS hebben al een classificatie van de ESRB, maar dit gebeurt nog op vrijwillige basis. Uitgevers hoeven dus niet per se hun titels van een classificatie te voorzien, al nemen veel grote winkelketens enkel geclassificeerde games op in hun assortiment.