Gedurende de ontwikkeling van Portal 2, speelde ontwikkelaar Valve lange tijd met het idee om de portal gun niet in de game te stoppen. In plaats daarvan zou de game nog meer moeten draaien om de verschillende vloeistoffen die de speler kan gebruiken, zoals een vloeistof waardoor de speler hoger springt of snel door de kamer glijdt. Deze zitten uiteindelijk ook in Portal 2, naast de welbekende portal game.

De verschillende vloeistoffen zijn bedacht door een student genaamd Tag. De mod, Aperture Tag, is met de naam een knipoog naar de geschiedenis van Portal 2 en lijkt met zijn inhoud ook aan te sluiten bij het initiële idee van Valve over Portal 2. Valve heeft zijn officiële goedkeuring aan de mod gegeven, waardoor Aperture Tag met winst mag worden verkocht.

Aperture Tag beslaat 27 levels in campagnevorm met een nieuw personage, verhaal en voice-over. Daarnaast bevat Aperture Tag een leveleditor waarmee levels voor één of twee spelers gemaakt kunnen worden. Wel geeft de ontwikkelaar aan dat de coöperatieve stand nog wat bugs kent. De meest opvallende bug is dat soms een verfpistool van een speler niet werkt en er meerdere malen geklikt moet worden eer het wel werkt. De ontwikkelaar hoopt dit soort fouten nog uit de speelstand te halen. 

Aperture Tag is momenteel met 30 procent korting te koop voor een bedrag van 4,89 euro. Normaliter kost de mod 6,99 euro.