Nieuws
Cyberpunk 2077

Poolse consumentenbond onderzoekt problemen Cyberpunk 2077

Bedrijf moet mogelijk tien procent van inkomen afstaan

Geschreven door Jacco Peek op
De Poolse consumentenbond onderzoekt de problemen bij de lancering van Cyberpunk 2077.

Een woordvoerder van UOKiK, kort voorUrząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (Bond voor Competitie en Consumentenbescherming) zegt dat het ontwikkelaar CD Projekt Red vraagt om de problemen uit te leggen en actie te ondernemen.

"We zullen controleren hoe de ontwikkelaar aan patches werkt die de problemen op verschillende consoles oplossen, maar ook welke stappen het bedrijf zet om mensen die hun geld terug hebben gevraagd en niet blij zijn met hun aankoop tegemoet te komen, ondanks de verzekeringen van de ontwikkelaar", zegt woordvoerder Małgorzata Cieloch (via IGN).

Mocht de consumentenbond niet tevreden zijn - bijvoorbeeld met het huidige retourbeleid, meldt het rapport - dan kan het een boete opleggen van maximaal tien procent van het inkomen over 2020. Ook zou het CD Projekt Red kunnen vragen 'digitale bonussen' uit te delen aan bezitters van de game.

De release van Cyberpunk 2077 werd geplaagd door bugs en technische problemen op vooral de Xbox One en PlayStation 4. Sony haalde de game kort na lancering uit de PlayStation Store.

CD Projekt Red heeft nog niet gereageerd.

Dit artikel delen:

Lees meer

System Shock 2: Enhanced Edition krijgt waarschijnlijk vr-ondersteuning Ontwikkelaar geeft forse update over I Am Jesus Christ
8

Reacties op: Poolse consumentenbond onderzoekt problemen Cyberpunk 2077

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 11 januari 2021 15:37
  Hard, maar imho wel terecht dat ze een boete als deze voorgeschoteld kunnen krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 11 januari 2021 16:07
  Het is terecht dat ze op hun vingers getikt worden, don't get me wrong. Maar als elke instantie zich er nu mee gaat bemoeien wordt het budget en de tijd steeds krapper voor CDPR om de problemen op te lossen. Hierdoor houden al deze maatregelen de problemen ook wel een beetje in stand. Het zou beter zijn als ze al deze energie nu kunnen stoppen in het oplossen van de problemen ipv zich verantwoorden voor de problemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 11 januari 2021 16:19
  Ondertussen bij CDProjectRed https://bit.ly/2MOoWwp

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 11 januari 2021 22:07
  Is het eigenlijk wel terecht dat ze op hun vingers getikt worden?
  Ja deze game is blijkbaar ( ik speel hem niet dus ik oordeel even enkel op de berichtgeving) niet wat het had moeten zijn.
  En ja daar voelen gamers zich door belazerd.
  Maar wat nu als het een muziek album is.
  Ik kocht laatst een album in een limited edition van een artiest en dat was ook niet helemaal de top die ik had gehoopt. Niet slecht maar minder spectaculair dan ik had verwacht.
  Dan verwacht ik toch ook niet dat de schrijver en artiest een dikke boete moet betalen omdat die een minder goed album heeft uitgebracht dan hij in alle kleine previews deed laten vermoeden. En dat album kostte me ook 55 euro.
  Dus waar is dat stukje eigen risico gebleven.
  Dat een game ooit ook slecht kan zijn en dat je dan je geld kwijt bent.
  Is lullig, geef ik toe. Maar is dat niet het risico van iets wat entertainment en kunst( even games maken als een kunst verheffende) is. Dat het ook kan tegenvallen.

  En nog extra, een ontwikkelaar die nu met man en macht probeert een zinkend schip te herstellen zit ook niet te wachten op allerlei dingen die zich ermee bemoeien. Laat CDPR gewoon dit oplossen.
  Onder druk van instanties wordt het echt niet beter, en misschien zelfs erger waardoor ze mogelijk over de kop gaan omdat ze enkel schulden krijgen aan boetes terwijl ze dat geld beter konden investeren in ons,( met een patch die alles oplost) en niet in een losstaande instantie die enkel wakker gemaakt is dankzij de massa negatieve berichte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 11 januari 2021 22:37
  @watashi wa maurice desu.
  Jaja, maar alles en iedereen wordt in deze tijd ter verantwoording geroepen.
  Ik keur het ook af, maarja, de schaapjes doen wel weer mee.
  Als we dit met terugwerkende kracht regelen voor alle slechte launches in het verleden zijn we nog wel een aantal jaartjes bezig.
  Ik vind het iigv niet kunnen om deze studio zo aan te pakken, terwijl de volledige verantwoordelijkheid natuurlijk bij het management en marketingteam ligt.
  Dat zijn degene die de druk opvoeren en degene die de deadlines leggen.
  Ongetwijfeld worden de ontwikkelaars daar nu het slachtoffer van, of gaan ze opeens een heel andere bedrijfsstrategie voeren die juist veel minder klantvriendelijk is, want dat zijn ze doorgaans juist wel bij CDPR.
  Treurig hoor, hoe iedereen zonder twijfel op de bandwagon springt om CDPR te veroordelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 12 januari 2021 08:02
  @watashi wa maurice desu. Zeker terecht ja. Sterker nog waarom is bv. Ubisoft niet op haar vingers getikt. Dat ze eindeloos games kopiëren is nog tot daaraantoe, maar met bv. Unity was de technische kwaliteit zo erbarmelijk dat die ook genomineerd hadden mogen worden voor een fikse boete.
  Er is bij Ubisoft simpelweg een keuze gemaakt tussen de game uistellen en alle issues oplossen of uitbrengen voor de feestdagen en fuck de gamer. Iedereen kent de geschiedenis.

  De vergelijking met een muziek album gaat natuurlijk niet helemaal op, of de opnamekwaliteit moet niet goed geweest zijn. Het gaat hier namelijk om technische oneffenheden, het wordt je moeilijk gemaakt de game te spelen op manier waarop dat zou moeten vanwege bv. crashes en framedrops. Maar dat album haperde niet en de opnamekwaliteit was goed (ga ik even vanuit).
  Dat laatste is weer een smaakding en zou voor mij wellicht anders zijn ik kan dat album misschien wel heel erg waarderen, terwijl in het geval van Cyberpunk iedereen last had van framedrops en crashes.

  Ik vind dat je wel heel makkelijk excuses aan het zoeken bent voor CDPR, waar ligt precies de grens? Ze hebben deze game bewust uitgebracht met technische onvolkomenheden, ze wisten van tevoren dat vele gamers deze game gingen spelen op de XBox One en PS4 en daarbij grote problemen zouden gaan ondervinden. Bewust. Ze hebben bewust voor frustraties gezorgd bij gamers voor het geld. Ze hadden heel makkelijk de game voor alleen de PS5, Series X en PC kunnen uitbrengen en kunnen zeggen dat de andere versies nog even perfectioneerd moesten worden.
  Als er geen instanties waren als deze consumentenbond zouden dit soort bedrijven helemaal poep uitbrengen en zou de consument altijd zijn geld kwijt zijn. Met behulp van een dergelijke bond kan er druk gezet worden op het bedrijf om dit correct af te handelen met de mensen die een miskoop gedaan hebben en toekomstige misstanden te voorkomen. Dit soort instanties zijn keihard nodig.
  En het feit dat ze dan over de kop zouden gaan ligt niet aan die bond maar aan CDPR zelf. Die hebben de keuze gemaakt een brakke game uit te brengen, niet iemand anders. CDPR had die investering eerder moeten doen voor de game uitgebracht werd en betere kwaliteit moeten leveren.
  Een dergelijke instantie gaat sowieso pas aan de slag na klachten van consumenten, vandaar de naam Consumentenbond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 12 januari 2021 09:03
  @Ziminar helemaal mee eens. En als kleine toevoeging, er zijn zat bedrijven die het wel kunnen. De consumentenbond zit er nu op omdat er zoveel "gedupeerde" zijn en ze willen alleen dat het netjes word afgehandeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pascal08

  • 12 januari 2021 00:09
  Hebben ze niet genoeg aan het EU geld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.