De naam Ralph Baer zal bij de meeste gamers geen belletje doen rinkelen, toch was het werk van de video game pionier van groot belang voor de ontwikkeling van games en consoles. Baer wordt gezien als de vader van Pong. Vanwege zijn werk zal Baer op 14 februari door President George W. Bush op het Witte geëerd worden.

De Nationale Technologie medaille is de hoogste onderscheiding voor wetenschap en technologie, en gaat naar hen die "geholpen hebben met het commercialiseren van nieuw technologieen, banen hebben geschept, Amerikaanse produktiviteit hebben verbeterd en de economische groei en ontwikkeling van het land hebben gestimuleerd."

Baer werkte al in 1966 aan een idee om de TV te gebruiken voor het spelen van games, en kwam in 1968 met een volledig functionele "ping-pong" achtige game. De Magnavox Odyssey versie van dit spel inspireerde Nolan Bushnell om de echte Pong te ontwikkelen. Baer licenseerde uiteindelijk het "ping-pong" patent aan Atari en andere bedrijven.Baer then continued working with Coleco on its Telstar technology, and worked on the popular handheld electronic game Simon, as well as holding over fifty U.S. patents on game-related innovations.Baer legt het Pong concept uit