PlayStation 5-schaarste komt door tekort aan halfgeleidercomponenten

PlayStation 5-schaarste komt door tekort aan halfgeleidercomponenten

Sony meldt dat de schaarste aan PlayStation 5-consoles veroorzaakt wordt door een tekort aan halfgeleidercomponenten.

Dat meldde het bedrijf gisteren in een meeting met investeerders na de bekendmaking van diens kwartaalcijfers. Ars Technica plaatste de quotes hierover afgelopen nacht online.

"Het is lastig voor ons om de productie van de PlayStation 5 te verhogen tijdens de tekorten aan halfgeleiders en andere componenten", aldus Sony's CFO Hiroki Totoki. Halfgeleidercomponenten staan in de hardware-industrie ook wel bekend als semiconductors. 

Hij vervolgt: "We hebben niet kunnen voldoen aan de grote vraag van consumenten, maar we doen alles wat mogelijk is om zoveel mogelijk consoles te verschepen aan consumenten die wachten op een PS5."

Sony is niet de enige die geplaagd wordt door een wereldwijd tekort aan halfgeleidercomponenten. Ook de eind vorig jaar uitgekomen Xbox Series X en Series S van Microsoft maken er gebruik van, evenals de pc-hardware van AMD - tevens de leverancier van de chips in de nieuwe consoles.

Sony maakte gisteren bekend in 2020 4,5 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 te hebben verscheept. Eind maart wil het bedrijf in totaal 7,6 miljoen exemplaren van de console hebben verscheept. Wereldwijd zijn zowel de PlayStation 5 als de nieuwe Xbox Series-consoles niet of nauwelijks verkrijgbaar.

PlayStation 5
Playstation 5

Playstation 5 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

tja, dat wisten we al lang, exact hetzelfde geldt voor Microsoft met hun console, Nvidia en AMD zelf met hun kaarten en ook de hele auto industrie (die schijnbaar nu dus voorrang krijgen).

0
test

@SuperDre Wacht, waar haal je vandaan dat de auto-industrie voorrang zou krijgen? Vooralsnog lijkt alleen Tesla een next-gen chip van AMD af te nemen en dat gerucht is verder ook nog niet officieel bevestigd.

0
test

@TomKauw Als je het tech nieuws een beetje in de gaten hebt gehouden dan had je geweten dat TSMC (1 van de grootste chipbakkers, welke dus ook voor nvidia/amd bakt) heeft aangegeven dat ze de automotive industrie een hogere prioriteit hebben gegeven.

0
test

Is dit dan specifiek een corona probleem of zijn er gewoon te weinig fabrieken die deze producten maken, want dit zijn diodes en weerstanden voor printplaten neem ik aan?

0
test

@GoofyZ3 Het is een combinatie van vele factoren tegelijk. De toegenomen economische spanningen op wereldschaal (VS vs. China), de enerszijds snel afgenomen vraag rond de start van Corona en het onverwachts snelle herstel in de rest van vorig jaar, de toenemende vraag naar chips van bestaande (launch next-gen + nieuwe videokaarten tegelijk) en andere sectoren (zie de problemen nu in de auto-industrie), leverproblemen die te wijten zijn aan Corona, ga zo maar door... Er gebeurt van alles tegelijk wat allemaal in meer of mindere mate een positieve of negatieve impact heeft gehad op grondstoffendelvers, leveranciers en producten. Overigens zijn halfgeleiders geen diodes of weerstanden, het zijn letterlijk de grondstoffen om de printplaat te drukken (silicium, etc.).

0
test

@Kevin93w Thx voor je antwoord.

0

@Kevin93w Niet helemaal. Printplaten zelf bestaan niet uit veel meer dan glasvezel versterkt epoxy en koper en evt. wat goud, tin etc. De halfgeleiders waarover gesproken wordt zijn o.a. IC's, diodes, transistoren en processoren. Dat zijn dus componenten die op de printplaat gemonteerd worden. Weerstanden vallen dan weer niet onder halfgeleiders.

0

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@Messtranor ook wel een beetje toch, komop geef toe :)

0
test

@GoofyZ3 Het probleem van componenten schaarste is een serieus probleem binnen de elektronische industrieën. Ik kan mij herinneren dat bij mijn stage bij Siemens mij dit werd uitgelegd op zijn Jip en Janneke: '' De vraag naar elektrische producten neemt toe. Maar wat de aarde kan bieden is niet zo veel. ''

0
test

@Grenztruppe Dus moet er een veel efficiëntere, wereldwijde recyclage-industrie worden uitgebouwd, met de nadruk op toestellen waarvan de levensduur langer is, zodat minder silicium en andere halfgeleidergrondstoffen vereist zijn, niet? @gamer.nl Zit daar geen goed randartikel in?

0

Aanbevolen voor jou