Goed nieuws voor de mensen die van plan waren om de PS3 eventueel als een PC te gaan gebruiken of er eigen games voor te ontwikkelen. Uit een interview met de manager van netwerksysteem ontwikkeling bij SCE, welke tijdens de E3 gehouden werd, kwam namelijk naar voren dat de Playstation 3 standaard geleverd wordt met een  functioneel Linux besturingssysteem., evenals compilers en andere tools.

Professionele ontwikkelstudios zullen een licentie aanvragen bij Sony, waarna ze de benodige tools en SDK libraries aangeleverd krijgen om games te ontwikkelen. Als er via Linux ontwikkelt wordt, is er geen licentie nodig en dit is vooral voor homebrew ontwikkelaars erg interessant. Op dit niveau is er niet op de hardware zelf te programmeren, aangezien Linux de werking van CELL en diens SPE's voor z'n rekening neemt, maar daar gaat het bij de homebrew applicaties natuurlijk ook niet zozeer om.

Een ander voordeel van de aanwezigheid van Linux, is dat de PS3 gewoon als een PC gebruikt zal kunnen worden. Media Centers,  desktopomgevingen, Internetbrowsers en nog veel meer zaken kunnen gedraaid worden.  Het is nog wel steeds te hopen dat Sony de functionaliteit van het Linux OS niet teveel beperkt, anders kunnen we al dat moois alsnog vergeten. Ook is het nog even bekijken hoe Linux ingepast gaat worden, Zal de main OS van de PS3 Linux zijn, of wordt er een dualboot systeem ingepast?