Hoewel de Xbox 360 met 88 titels de meeste spellen had die met een score van 75 of hoger werden beoordeeld, eindigde deze op de derde plaats in het eindklassement van Metacritic. Op de tweede plaats staat de PC, die ondanks een hogere gemiddelde beoordeling van alle 306 spellen achter de PlayStation 3 eindigde. In de top tien van hoogst beoordeelde games die de afgelopen twaalf maanden verschenen waren er namelijk vijf voor de console van Sony.

Eén van deze vijf titels ging ook met de prijs van beste game van 2009 vandoor, namelijk Uncharted 2: Among Thieves. Het spel behaalde een gemiddelde score van 96 en werd gevolgd door de PS3-versie van Call of Duty: Modern Warfare 2 en de PS3-versie van Street Fighter IV die beide tot een gemiddelde van 94 kwamen.

Wii

De Wii kwam in 2009 het slechtst uit de bus op Metacritic. Met 363 verschenen spellen kwam het platform op de laagste gemiddelde score van 67, met het hoogste percentage games die met een onvoldoende werden beoordeeld, namelijk 13 procent.

Voor het opstellen van de lijst heeft Metacritic alle data gebruikt die ze verzameld hebben tussen 1 januari 2009 en 7 december 2009. Titels die minder dan vier recensies hadden ontvangen zijn niet opgenomen in de beoordeling.