Sony Europe's developer relations manager George Bain was aanwezig op het onlangs gehouden Casual Connect-evenement in de Oekraïne. Hij vertelde aan een publiek van voornamelijk Oost-Europese game-ontwikkelaars dat de PlayStation 2 vanaf dit moment een 'open' platform is. Dit houdt in dat ontwikkelaars niet langer toestemming hoeven te krijgen van Sony om games uit te brengen op hun console.

Hij gebruikte voorbeelden van Russische en Indische ontwikkelaars, die titels met lage ontwikkelingskosten, zonder tussenkomst van Sony, zelf konden uitbrengen in Europa. Er zijn geen kosten verbonden aan het verkrijgen van een ontwikkelaarsvergunning, maar development kits zijn niet gratis. In sommige gevallen leent Sony echter development kits kosteloos uit aan de kleinere ontwikkelaars.

Kleine ontwikkelaars hebben echter ook de mogelijkheid om tegen een relatief laag bedrag een debug unit aan te schaffen, waarmee ze iets kleinere spellen kunnen programmeren voor de PS2. Met zo'n 130 miljoen PlayStation 2's in huishoudens verspreid over de hele wereld wil Bain kleine ontwikkelaars zo aanmoedigen om games te maken voor lokale markten.

Daarnaast heeft Sony sinds kort ook een global approval system. Voorheen moest een game voor Europa, Japan en Amerika afzonderlijk goedkeuring krijgen om te worden uitgebracht, nu heeft Sony het idee om elke game door één afzonderlijke Sony-website te laten goedkeuren voor alle regio's, zodat het de ontwikkelaars veel tijd bespaart. Sony stelt ontwikkelaars ook in de gelegenheid om hun games uit te geven zonder tussenkomst van een gelicenceerde uitgever. Daardoor is er een directe relatie tussen de ontwikkelaar en Sony, wat het voor ontwikkelaars stukken makkelijker maakt om hun games op de markt te krijgen.

We verwachten dan ook dat de PlayStation 2 de komende jaren kan rekenen op een flinke injectie met nieuwe games. We zetten wel voorzichtig wat vraagtekens bij de kwaliteit van die spellen. Want hoe makkelijker het wordt om goedkope games uit te brengen op de PlayStation 2, hoe eerder ontwikkelaars geneigd zijn om baggerspellen met weinig inspanning en lage kosten in de de winkelschappen  te krijgen.