In een persbericht heeft SEGA aangekondigd dat Phantasy Star Ø (uitspraak = Zero) naar Europa komt voor de Nintendo DS. De releasedatum staat op winter 2009 dus enig geduld is nog wel vereist.

Phantasy Star Ø speelt zich af op een alternatieve versie van de Aarde, tweehonderd jaar na de 'Grote Leegte', een enorme oorlog die de ooit zo welvarende beschaving tot bijna niets heeft gereduceerd. De overlevenden hebben hard gewerkt om in vrede naast elkaar te kunnen leven en bloeiende steden te bouwen. Zij die zich buiten deze steden wagen, zogenaamde Jagers, verkennen de uitgestrekte wildernis en jagen op gevaarlijke monsters om de steden veilig te houden. Spelers kruipen in de huid van de Jagers en kunnen een ras, klasse en geslacht kiezen voor in totaal 14 configureerbare personagetypen. Elk personagetype biedt een unieke ervaring en geeft spelers toegang tot een groot aantal items, wapenrustingen en wapens.

Gamers kunnen met meer dan 350 unieke wapens op pad om tegen gevaarlijke monsters te vechten, ervaring op te doen en nieuwe belangrijke personages te ontmoeten. Tijdens hun verkenningstochten ontrafelen de spelers het mysterie achter de 'Grote Leegte' en ontdekken ze een gevaarlijke nieuwe kracht die moet worden gestopt.

Phantasy Star Ø bevat zowel draadloze opties als complete Wi-Fi-opties voor meerdere spelers. Daarnaast maakt het spel optimaal gebruik van de touchscreenmogelijkheden van de Nintendo DS en de nieuwe Visual Chat-functie. Gamers kunnen nu hun eigen Visual Chat-commando's ontwerpen, om deze vervolgens in te zetten in multiplayermodi. Deze

Visual Chat-commando's worden weergegeven als 'tekstballonnen' boven het personage van de gebruiker, zodat je tijdens avonturen op een eenvoudige en leuke manier met je vrienden kunt communiceren.