"Ons ultieme doel is dat je kunt winnen met het team waar je van houdt", aldus creative producer Kei Masuda tegenover Official PlayStation Magazine. "Als we het mogelijk kunnen maken dat je de giganten kunt verslaan, is dat een enorm verschil met FIFA."

In de nieuwe PES zou bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de mentale kracht van spelers. Zo kan een scherpe tackle op het laatste moment het gehele team motiveren om een tandje bij te schakelen. Dit wedstrijdgevoel moet volgens Masuda een bepalende factor worden in wie er met de winst vandoor gaat.

Betere physics

Hoewel het spel nog niet onthuld is door Konami, is al wel bekend dat PES 2014 op Hideo Kojima's Fox-engine draait. Die moet zorgen voor betere (bal)physics, met name bij het uitvoeren van trucjes. "Het is belangrijker om te begrijpen hoe het voetbaltrucje in het echt werkt, in plaats van de knoppen te leren die je nodig hebt om het na te doen", aldus Jon Murphy. Hij leidt de ontwikkeling van het nieuwe deel.

Het PES-team denkt ook na over social features, zoals de mogelijkheid om een opstelling vanaf een smartphone of tablet te maken. "Wanneer je dan de game aanzet, kun je meteen beginnen met spelen. Ons doel is om PES te laten passen in de levensstijl van onze spelers." Het is overigens nog niet bevestigd dat deze feature er daadwerkelijk komt.