Het Amerikaanse Pentagon trof op een Arabische website een filmpje aan van een game, waarin de hoofdrol was weggelegd voor een terroristische factie. Men concludeerden dat terroristen een game hadden gemodificeerd om deze als recruiteringsmiddel te gebruiken voor soldaten, net als Amerika zelf doet met America's Army. Toen het Pentagon deze bevindingen met trots presenteerde, werden ze echter met de neus op de feiten gedrukt.

Game-experts wisten de mensen van het Pentagon namelijk te vertellen dat het hier geen terroristisch propagandamiddel betrof, maar een rasecht Amerikaans (en Zweeds) product: Battlefield 2, van de in Redwood Shores, California gevestigde gamesgigant Electronic Arts. In dit spel is het namelijk mogelijk om voor zowel de Amerikanen, alsook voor de Arabische factie te spelen. Het desbetreffende filmpje was opgenomen door een speler die had gekozen voor de Arabaische factie, en daar stemmen uit de film Team America onder had gezet.

Het tv-programma Nightline van de Amerikaanse zender ABC besteedde aandacht aan deze blunder van het Pentagon en wist de maker van het filmpje op te sporen. Dit blijkt een Nederlandse jongen te zijn die louter bij zijn voornaam genoemd wil worden en niet herkenbaar in beeld wil komen. Zijn naam? Samir! Hopelijk niet dezelfde als de Samir vorig jaar zoveel in het nieuws was. Want dan kan het Pentagon toch eens gelijk hebben ...

De reportage van ABC is te downloaden via deze link, of als dat niet werkt, door naar de website van ABC Nightline te surfen en rechtsboven te klikken op 'Terrorist War Game?'.