Matt Hazard is een gameheld die al meegaat sinds de begindagen van de videogames. Hij werd ooit succesvol in 2D met The Adventures of Matt in Hazard Land, gevolgd door successen als A Fistful of Hazard en You Only Live 1317 Times. Maar toen zijn uitgever besloot Matt ook in te zetten voor wat minder stoere actiegames, zoals Haz-Matt Carts en Choking Hazard, daalde zijn populariteit. Matt kwam werkeloos thuis te zitten en de gespierde actieheld veranderde in een corpulente tv-kijker.

Vroegere titels van Matt Hazard

Maar gelukkig maakt Matt binnenkort zijn comeback met Eat Lead: The Return of Matt Hazard, een spel rond het fictieve spelpersonage dat zogenaamd al een hele geschiedenis achter zich heeft. En juist die fictieve geschiedenis achter het personage stelt ontwikkelaar Vicious Cycle in staat om met Eat Lead allerlei games, films en aanverwante zaken, flink op de korrel te nemen. Een rasechte parodie-game dus, maar ook een volwaardig next-gen spel compleet met een dekkingssysteem zoals we dat kennen uit Gears of War.

Eat Lead: The Return of Matt Hazard

Eat Lead erkent dat het een game is en kan daardoor leuke trucjes uithalen die normaal het realisme zouden beïnvloeden. Zo is de slechterik in staat om de spelwereld te besturen als een soort dungeon master. Hij kan de omgeving op allerlei manieren manipuleren, waardoor je nooit weet wat je precies te wachten staat. Je gaat van de ene naar de andere typische gamesetting en alle clichés komen ongetwijfeld aan bod.

Om de geschiedenis van Matt Hazard wat geloofwaardigheid mee te geven, heeft uitgever D3 Publisher een documentaire-achtige trailer in elkaar gezet over het leven van Matt Hazard, vergelijkbaar met de nepdocu in Being John Malkovic. Daarnaast is er een fansite waar alle Matt Hazard-titels op een rij worden gezet. In onze screenshot-gallerij vind je nog enkele screenshots en boxcovers van eerdere Matt Hazard-games.