"Het idee voor Yoshi ontstond eigenlijk toen ik het projectdocument schreef voor de originele Mario Galaxy", aldus Koizumi. "We hadden ook als idee om andere dieren als vogels and stieren in de game te stoppen. Uiteindelijk zijn dat de Rock Mushroom en Fluzzard geworden, maar het verschilt niet veel van ons oorspronkelijke idee." De keuze om Yoshi niet in de originele Mario Galaxy te stoppen werd gemaakt toen bleek dat er anders te veel nieuwe elementen in de game zouden zitten. "Daarom heeft hij zijn debuut gemaakt in Super Mario Galaxy 2".

Technische beperkingen

"Het ruimteschip met als vorm het hoofd van Mario was een ander idee dat we voor het eerste deel van Super Mario Galaxy hadden. Er waren wat technische beperkingen die ervoor zorgden dat we het nog niet konden realiseren in het eerste deel."
Volgens Koizumi zou er eigenlijk rond de wereldkaart worden gevlogen met een ruimteschip in de vorm van een paddenstoel, maar omdat dit schip moeilijk te zien zou zijn is er uiteindelijk toch gekozen voor Mario zelf op het scherm.