Er kwamen vijfduizend agenten aan te pas om de situatie te kalmeren. Gisteren ging de Foxconn-fabriek dicht, maar deze is afgelopen nacht weer geopend. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de opstand veroorzaakt heeft. Foxconn zelf beweert dat het komt door persoonlijke onenigheden tussen medewerkers uit verschillende delen van China.

Volgens berichten in sociale media komt het door de gespannen sfeer in de fabriek, die onder meer het gevolg zijn van strenge veiligheidscontroles die moeten voorkomen dat mensen onderdelen naar buiten smokkelen. Bewakers zouden medewerkers intimideren en soms zelfs mishandelen.

Foxconn is al eerder negatief in het nieuws geweest in verband met slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Zo heeft het bedrijf ooit vangnetten buiten de kantoorpanden geplaatst wegens het hoge aantal zelfmoorden onder Foxconn-medewerkers. In 2010 is er een werknemer overleden na een dienst van 34 aaneengesloten uren en eerder dit jaar dreigden werknemers met collectieve zelfmoord.

Verbeterd

Foxconn is zoveel in het nieuws geweest, dat de Westerse bedrijven die gebruikmaken van de fabrikant aandrongen op verbeterde werkomstandigheden. Dat is inmiddels gebeurd, zo is een werkweek inmiddels minder dan 60 uur. Foxconn maakt onderdelen voor Sony, Microsoft, Nintendo, Apple, Hewlett-Packard, Intel en Dell.