Een cd'tje kopiëren, het is zo gemakkelijk geworden. En wettelijk gezien is het ook toegestaan, je mag één kopie maken voor eigen gebruik. Toch wordt het kopiëren door fabrikanten zo hard mogelijk bestreden. Naast de filmindustrie, de muziekindustrie voert ook de game-industrie al jarenlang de strijd tegen het maken van thuiskopieën.

De strijd tegen thuiskopiëren heeft nu een onverwachtse wending gekregen. Op de CES heeft het bedrijf 321 Studios een nieuw product gepresenteerd: Games X Copy. Nu is het al jarenlang mogelijk om bekende kopieerbeveilingen te omzeilen, toch is het nieuw dat een product van een bekend bedrijf zich speciaal richt op het omzeilen van kopieerbeveiling van computergames. Het bedrijf claimt zelfs dat GamesXCopy Xbox, PSone en PlayStation 2 spellen kan kopiëren, al werken deze alleen op een gemodificeerde console.

321 studios wist zich eerder de toorn van Hollywood op de hals te halen. Met het eerder verschenen DVDXCopy is het mogelijk gemakkelijk DVD's te kopiëren. Volgens 321 studios perfect om back-ups te maken van aangeschafte, dure, dvd's. Als reactie hierop heeft het bedrijf verschillende rechtszaken van onder andere MGM Studios, Tristar Pictures en Columbia Pictures moeten vechten. De verwachting is dat de game-industrie dit voorbeeld gaat volgen. Naar verwachting gaan onder andere EA en Vivendi Universal de rechtsgeldigheid van GamesXCopy in de rechtzaal uitvechten. The idea with the product is to keep your discs in pristine condition. "You no longer need to fear losing your expensive PC game collection to scratches, skipping, or freezing," says 321 Studios' founder and president, Robert Moore. "Now you can simply back them up and put the expensive original in a safe place, and the backup will play on your PC just like the original."

Gamespydaily heeft een column gepubliceerd over het