De Mechromancer is veel vergeeflijker dan andere klasses is en daardoor ook geschikt voor minder getalenteerde gamers. Zo hoeft een speler als Mechromancer minder nauwkeurig te schieten dan met andere klassen om tegenstanders toch te raken. Gearbox wil Borderlands 2 hiermee ook leuk maken voor minder goede shooter-spelers.

De modus wordt onder de ontwikkelaars vriendinmodus genoemd, zo vertelde lead designer John Hemingway in een interview met Eurogamer.net, omdat gamers met de komst van de Mechromancer ook samen met hun vriendinnen zouden kunnen spelen. Dat hiermee wordt geïnsinueerd dat vrouwen minder goed kunnen gamen dan mannen, heeft tot veel kritiek geleid.

Gearbox' president Randy Pitchford geeft aan dat Hemingway's benoeming van de klasse een "persoonlijke anecdote is die door de media wordt verdraaid" en dat het op geen manier seksistisch is bedoeld. De officele benaming van de klasse is 'Best Friends Forever'. "De toekomstige Mechromancer-klasse heeft een skilltree die het makkelijker maakt voor minder goede coöppartners (van elk geslacht!) om mee te spelen en te helpen", aldus Pitchford. De Mechromancer is een vrouw met paardenstaartjes en een robotarm die een robot genaamd Deathtrap kan oproepen.