De pro-gamers die betrokken zijn bij het valsspelen zouden opzettelijk wedstrijden hebben verloren en replay-bestanden hebben gelekt naar groeperingen die zich bezig houden met illegaal wedden. Het zou hier onder andere gaan om Ma Jae-Yoon, één van de populairste en bekendste pro-gamers aller tijden. Het team dat het onderzoek naar de valsspelers leidt wil de betrokkenen dwingen hun StarCraft-carrière te beëindigen. Dit willen ze bereiken door de namen bekend te maken en zo de spelers te beschamen.

Volgens de mensenrechtenwet die in Korea van kracht is, is het echter illegaal om de namen van veroordeelde criminelen openbaar te maken. Omdat vanaf nu de politie zich over de zaak ontfermt, is het mogelijk dat de namen van de valsspelers nooit naar buiten komen. Een lijst van betrokken spelers die op het internet te vinden was is ondertussen weggehaald.

Valsspelers

Volgens Koreaanse bronnen begon het illegaal wedden al in 2006 en was er in 2008 sprake van een explosieve groei toen goksites actief gamers gingen benaderen. Er zou een sleutelrol zijn weggelegd voor een aantal gestopte pro-gamers, een voormalige coach, een voormalige wedstrijdcommentator en een journalist. Organisatoren van e-sports-toernooien zouden op de hoogte zijn geweest van de gang van zaken en hebben tevergeefs geprobeerd de problemen zelf op te lossen. Sommige organisatoren zouden zelfs onderzocht hebben of er een soort co-existentie met de illegale goksites mogelijk was.

E-Sports

E-Sports is een term voor het competitief spelen van videogames. De gamegenres real-time strategy, first-person shooter en sport worden vaak samen met de term e-sports in één adem genoemd. Tijdens competities wordt er in teamverband of individueel gespeeld. In Korea is de game StarCraft de populairste game in het competitiecircuit. Er zijn in Korea televisiezenders die wedstrijden tonen en door miljoenen fans bekeken worden. De competities worden gesponsord door grote bedrijven als Samsung en SK Telecom. Er gaat enorm veel geld om in de Koreaanse Starcraft professionele competities. Zo verdienen topspelers bijna 85.000 euro per jaar.