Voorheen was er alleen een gesloten bèta beschikbaar die werkte met uitnodigingen en waarvoor spelers Russisch moesten praten. De bèta is ook toegankelijk voor spelers uit andere werelddelen, maar die moeten rekening houden met een hoge ping, gezien de servers in Europa en Rusland staan.

Survarium speelt zich af in Rusland, nadat er nucleaire en chemische rampen hebben plaatsgevonden. Spelers krijgen in de player versus environment (pve)-modus te maken met mutanten, wilde dieren en giftige planten. Op dit moment heeft het spel alleen nog pvp-gameplay, waarin spelers tegen elkaar vechten.

De open bèta bevat twee pvp-modi: team deathmatch en battery retrieval. In battery retrieval moeten spelers een accu mee zien te nemen naar hun basis. Spelers dragen een accu met beide handen mee, waardoor schieten niet mogelijk is.

Survarium-ontwikkelaar Vostok Games ontstond toen Stalker-ontwikkelaar GSC Game World in 2012 uiteenviel. Inmiddels heeft GSC Game World zijn deuren weer geopend, en werkt aan een nog onaangekondigde game. Vostok Games werkt sinds 2012 aan de multiplayershooter.