De Amerikaanse onderzoeksinstelling Nielsen heeft onderzocht welke console in 2008 het meeste gebruikt werd. De resultaten zullen voor sommigen als een verrassing komen: de PlayStation 2 is nog steeds het populairst.

De data is vergaard tussen januari en oktober van vorig jaar en toont dat de PS2 31,7% van de totale tijd dat er op consoles wordt gespeeld in beslag neemt. De huidige generatie consoles wist maar 37,9% van de totale tijd te vergaren. De Xbox 360 kwam op 17,2%, de Wii op 13,4% en de PlayStation 3 op 7,3%.

De originele Xbox weet 9,7% van de speeltijd te vergaren, wat betekent dat er vaker op de console wordt gespeeld dan op de PlayStation 3. De GameCube heeft nog 4,6% speeltijd weten te pakken. Natuurlijk moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat de huidige generatie consoles vooralsnog minder verkocht zijn dan die van de vorige generatie. 16,2% van de volle speeltijd wordt ingenomen door andere consoles, al is het niet duidelijk wat hier allemaal onder valt - zijn handhelds bijvoorbeeld ook meegeteld?

Er kan van uit worden gegaan dat deze cijfers alleen voor de Verenigde Staten gelden en het is onwaarschijnlijk dat de PC bij dit onderzoek is betrokken - dat is namelijk niet een pure gameconsole. Wel is tevens onderzocht welke game op de PC het meest gespeeld is. De winnaar is - misschien niet echt verrassend - World of Warcraft. Call of Duty 4: Modern Warfare en Halo: Combat Evolved waren de nummers twee en drie.