Nu de Amerikanen en de Palestijnen hun eigen computerspel hebben, is het ook tijd aan de Duitse overheid om er aan mee te doen. Wat heet, ze waren eigenlijk eerder. Het Duitse spel staat immers al klaar om gedownload te worden. Het spel is echter geen actiespel dat je inzicht geeft in de bestrijding van Neo-Nazi's, noch een spel waarin je de Duitse verkeersregels kan leren door met 200 Km/u over de Autobahn zu rasen. Nee, het Duitse ministerie van wetenschap heeft een mooi spel ontwikkeld dat je inzicht geeft in het DNA van de mens en de oorzaak van verschillende ziektes. Genomic Explorer ist ein interaktives Computerspiel zur Humangenomforschung, die unsere hergebrachte Vorstellung von „krank“ und „gesund“ in Frage stellt. Krankheiten entstehen auf molekularer Ebene in den Zellen unseres Körpers – auch dann, wenn sie durch Infektionen oder Umwelteinflüsse, also „von außen“ kommen. Daher muss man sie auch auf molekularer Ebene bekämpfen oder ihren Ausbruch verhindern – und genau das ist die virtuelle Mission des Genomic Explorers.

Genomic Explorer wird herausgegeben vom Verein zur Förderung der Humangenomforschung e.V. in Zusammenarbeit mit dem Deutschen Humangenomprojekt und dem Nationalen Genomforschungsnetz; er wird gefördert durch das Bundesministerium für Bildung und Forschung.

Viel VergnügenDit interactieve, Duitstalige leerzame grapje weegt 230 Mb en is voor educatieve doeleinden beschikbaar om te downloaden. Het gaat hier wel degelijk om een spel en niet alleen om een multimedia presentatie. Mocht je behoefte hebben je een keer op een creatieve manier in DNA te verdiepen op deze warme zondag, en tegelijkertijd je Duitse taalkennis vergroten, in plaats van op een terrasje aan je ijskoude cola te lurken, surf dan naar dit adres.