Serkis speelde ook al een rol in Heavenly Sword, de vorige game van Ninja Theory. Het verhaal van Enslaved is geschreven door Alex Garland, schrijver van het filmscenario van The Beach, en is sterk geïnspireerd door het Chinese boek Journey to the West over een monnik op een pelgrimstocht.

Ravage

Enslaved is een action-adventure die zich afspeelt in de toekomst, tientallen jaren nadat een vierde wereldoorlog een flinke ravage heeft aangericht. Hoofdrolspeler Monkey is gevangen genomen door robots die nog steeds orders uitvoeren die ze voor de oorlog hebben gekregen.

Als Monkey bijkomt in een luchtschip ontmoet hij Trip, een jonge vrouw die zijn hulp nodig heeft om thuis te komen. Om te zorgen dat Monkey meewerkt heeft ze hem een hoofdband omgedaan die zijn schedel zal platdrukken als hij haar niet helpt.

Tactiek

Het spel zal vergelijkbare vechtelementen bevatten als Heavenly Sword. De focus zal ditmaal echter meer op tactiek liggen. Zo kan Monkey een verkenningsrobot gebruiken om de omgeving te verkennen om zo een plan van aanpak te maken en kunnen wapens van vijandige robots afgerukt worden voor eigen gebruik. Enslaved moet in 2010 verschijnen voor zowel de PlayStation 3 als de Xbox 360.