Ontwikkelaar Monte Cristo heeft het simulatiespel Cities XL aangekondigd.

In dit simulatiespel dien je steden op te bouwen, sociale voorzieningen te onderhouden en van voldoende werkgelegenheden te voorzien. Het spel lijkt de realistische tegenhanger van het alom bekende SimCity te worden. Dit blijkt niet alleen uit de realistische weegave van de steden, maar ook uit de vele verscheidene mogelijkheden die de game te bieden heeft.

In Cities XL wordt veel waarde gehecht aan de omgeving van de stad. Als speler dien je hierdoor rekening te houden met een hoop zaken, zoals het klimaat, de cultuur en de geografische aspecten van een gebied. Dit houdt in dat de bewoners in elk gebied uiteenlopende wensen en behoeften hebben en dat het ook wat betreft de kwaliteit van de sociale voorzieningen nogal variërt. Ook zal het hierdoor bijvoorbeeld een stuk makkelijker zijn een succesvol en geslaagd safaripark op te zetten in een groengekleurd gebied dan in een stedelijke omgeving.

Cities XL zal ook een uitgebreide online modus bevatten. Het is mogelijk je vorderingen met elkaar te delen opdat je hiervan leert en nieuwe dingen ontdekt, maar je kunt ook met een stad van iemand anders samenwerken door bijvoorbeeld gewassen uit te wisselen of voorzieningen te delen. Zo kun je bijvoorbeeld een concert van een geliefde band organiseren in jouw stad, waar bewoners van de stad van iemand anders ook naar kunnen komen kijken. Dit heeft tot logischerwijs gevolg dat beide steden hierdoor meer nodige economische voordelen uit halen dan wanneer ze dit soort gebeurtenissen alleen zouden organiseren.