Nieuws
Disco Elysium

Ontslagen Disco Elysium-ontwikkelaars halen uit naar studio

Beschuldigen de studio van fraude

Geschreven door Denian Franken op
De game director en art director van Disco Elysium die werden ontslagen wegens ‘wangedrag’ klappen uit de school over hun voormalige studio, ZA/UM. Zij beschuldigen de bedrijfstop van fraude.

Dat melden de twee voormalig werknemers, Robert Kurvitz en Aleksander Rostov, in een blogpost. Ze beweren ontslagen te zijn vanwege twee nieuwe aandeelhouders, die gezamenlijk een meerderheidsaandeel opkochten in het bedrijf. Nadat Kurvitz en Rostov merkten dat ze steeds minder betrokken raakten bij de studio, vroegen ze inzicht te krijgen in de financiële situatie van ZA/UM. Vlak daarna werden ze uit hun functie gezet.

“Wij denken dat deze twee mannen controle over de studio hebben gekregen middels fraude”, luidt de blogpost. “Zijn hebben ZA/UM opgekocht door het geld in de kas van de studio te verduisteren via hun eigen bedrijfje. Geld dat voor de studio en alle aandeelhouders was; geld dat eigenlijk naar een vervolg op Disco Elysium moest gaan.”

Vorige maand ontstond verwarring over de plotselinge ontslagen van drie belangrijke ontwikkelaars van Disco Elysium, waaronder dus Kurvitz en Rostov. Kurvitz spande vervolgens een rechtszaak tegen de studio aan. Uiteindelijk bracht ZA/UM naar buiten dat ze ontslagen waren voor onder meer het ‘creëren van een giftige werkomgeving, verbale mishandeling en genderdiscriminatie’. Ook zouden ze het intellectuele eigendomsrecht van ZA/UM proberen te ‘verkopen’. De twee ontwikkelaars lijken al deze aantijgingen in hun blogpost te ontkennen.

De non-traditionele rpg Disco Elysium verscheen in 2019 en groeide uit tot een cultgame. Meerdere publicaties riepen het uit tot game van het jaar. Gamer beoordeelde het spel met een 9 en prees in het bijzonder “de absurde vrijheid in het vormen van je personages en het hoogstaande schrijfwerk” van de game. Alhoewel veel fans uitkeken naar een vervolg op de game, lijkt die kans door de rampzalige situatie binnen de studio steeds kleiner te worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

We Were Here Forever in januari naar Xbox en PlayStation Openwereld-actiegame The Perceiver onthuld
1

Reacties op: Ontslagen Disco Elysium-ontwikkelaars halen uit naar studio

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    The_Stifmeister

    • 11 november 2022 07:51
    Een schande hoe het ZA/UM nu vergaat. Dat krijg je als corporate greed zich bemoeit met artistieke vrijheid. Dood- en doodzonde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.