Volgens Harris besefte de studio dat gratis beter is nadat het zijn massively multiplayer online game, Global Agenda, gratis maakte. Hier moest in eerste instantie voor betaald worden, maar na een jaar besloot de studio om de game gratis te maken. Spelers kunnen wel dingen kopen om sneller vooruitgang te boeken in de game.

Toen het spel eenmaal gratis was, gingen "meer mensen de game spelen en werd er nog steeds evenveel verdiend aan de game". Dat was voor ons een teken dat gratis online games een betere keuze is", aldus Harris.

Hierna besloot de studio een gratis AAA-titel te gaan maken, Tribes: Ascend. Die game is volgens Harris succesvol, er zijn 800.000 geregistreerde spelers en "de reviews zijn positief. De dingen die mensen in de game kunnen kopen, geven geen gameplay-voordeel, maar besparen de speler tijd, of geven spelers een ander uiterlijk". Hi-Rez wil de game van nieuwe content blijven voorzien om winst te blijven maken.

Consoles

Tribes: Ascend stond in eerste instantie gepland voor PC, Xbox Live Arcade en Playstation Network, maar nadat er besloten was het een gratis game te maken, koos Hi-Rez voor PC omdat dit een open platform is. De studio is wel geïnteresseerd in gratis games voor Xbox Live Arcade en Playstation Network, maar heeft geen plannen voor een Tribes- game voor deze platformen. Harris denkt wel dat consoles steeds meer gratis games gaan krijgen, "zeker in de volgende generatie en misschien al in de huidige."