Vorig jaar bracht Insomniac, nog geen jaar na het eerste deel, Ratchet & Clank 2 op de markt. Iedereen verwachtte eigenlijk dat deze opvolger 'meer van hetzelfde' te bieden had, maar groot was de verrassing toen bleek dat het tweede deel het origineel op bijna elk vlak overtrof. Het wapenarsenaal was compleet vernieuwd, de vijanden waren groter, sterker en slimmer en een uitgekiend RPG aspect maakte het spel nog verslavender en gevarieerder. Daarbij waren er ook nog een drietal maxigames in het spel, een ander woord voor erg grote minigames. Het spel had uren spelplezier in de aanbieding en werd hier op Gamer.nl met een 9,2 beloond.

Onlangs werd bekend dat men eind dit jaar alweer een derde deel hoopt af te leveren. De grootste vraag was dan ook: kan Insomniac nog wel wat nieuws verzinnen, want Ratchet & Clank 2 had zoveel nieuwe elementen dat je zou verwachten dat de makers uitgeput zijn qua ideeën. Gelukkig is dit niet het geval, want voor het derder deel heeft men ook weer alle registers los getrokken. De grootste vernieuwing is natuurlijk de multiplayer!

Ratchet & Clank 3: Up Your Arsenal biedt namelijk een online multiplayermode waarin maximaal acht spelers met elkaar de strijd aan gaan in een op Capture the Flag gelijkende gamemode. In multiplayer staan er voertuigen voor je klaar die door twee spelers tegelijk bemand kunnen worden. Eentje zal dan de besturing op zich nemen, terwijl de andere achter het boordkanon zal kruipen. Veel wapens uit het singleplayergedeelte zullen ook in multiplayer voor je klaar staan.

Heb je geen netwerk adapter dan is Ratchet & Clank 3 ook offline in splitscreen mode te spelen. Tot vier spelers kunnen dan met elkaar het gevecht aan gaan. Waarschijnlijk zullen ook de gladiator-gevechten en de races in multiplayer speelbaar zijn. Ook zal er mogelijk een cooperatieve online mode in het spel zitten.

Op singleplayer gebied kan je je daarnaast wederom aan nieuwe wapens verwachten, waaronder een zwart gat dat alles in zijn omgeving opslurpt. Benieuwd of men ook de Topsy Turvey over zal nemen uit Armed & Dangerous. Elk wapen zal dit maal trouwens meer dan één keer van een échte upgrade worden voorzien (de tweede en derde upgrade in het eerste deel maakten het wapen enkel sterker, niet anders).

Het lijkt er dus op dat ook Ratchet & Clank 3 zijn voorganger weer ruimschoots zal overtreffen!