Het Koreaanse National Institute of Scientific Investigation heeft naar aanleiding van de dood van een aantal gamers na het online spelen van games onderzoek hiernaar gedaan.

Het onderzoek toont aan dat de voornaamste oorzaak voor het sterven tijdens het gamen "pulmonary thrombo-embolimse" is. Dit is wanneer een bloedprop in de longen terecht komt. Het is echter zeer moeilijk hier een diagnose van te stellen.

Volgens dokter Song Hyeong-gon hebben gamers meer kans op pulmonary thrombo-embolimse. Mensen die lang achter elkaar wakker blijven merken vaak niet hoe uitgeput en gestressed ze zijn. Gamer raken gestressed doordat zij graag willen winnen. Dit kost een aanzienlijke hoeveelheid energie. Bovendien zorgen felle flitsen en kleuren op het scherm ervoor dat de hersenen oververhit raken en een persoon zomaar kan sterven.

Het is volgens het onderzoek niet opmerkelijk dat juist veel Koreanen sterven tijdens het gamen. Zij spelen vaak in internetcafes waar het donker is, slecht geventileerd en vol met sigarettenrook.

Omdat veel gamers tijdens het spelen niet bewegen hebben zij meer kans op bloedproppen in hun lichaam.