Het moraal onder de werknemers van de Koreaanse ontwikkelaar NCSoft was al niet geweldig te noemen. Sinds dat een van de senior game developers werd ontslagen wegens ‘slechte leiderschapskwaliteiten,’ heeft het grootste deel van het 90-koppige development team ervoor gekozen om zijn heil ergens anders te zoeken.

Nu hebben ze bij NCSoft nog een reden erbij om zuur te kijken. De broncode van hun aankomende massive multiplayer online role playing game Lineage III is waarschijnlijk gestolen en doorverkocht aan een niet nader genoemd Japans bedrijf. Alsof de diefstal op zich niet erg genoeg is, gaat het hier wellicht ook nog eens om een ‘inside job.’

De Seoul Metropolitan Police onderzoekt de zaak momenteel en heeft zeven ex-werknemers van NCSoft als verdachten opgesteld. NCSoft schat de financiële schade van het dataverlies op maar liefst 1 miljard dollar. Dit behoorlijke bedrag is een schatting die gebaseerd is op de gecombineerde waarde van het Lineage IP en het huidige aantal abonnementen. Op dit moment hebben Lineage I en II wereldwijd anderhalf miljoen (voornamelijk Aziatische) spelers die allen tezamen goed zijn voor een verkoop van 1,6 miljard dollar.

De politie heeft verklaard dat de diefstal gepleegd kan zijn tijdens een sollicitatiegesprek, waarbij één of meer ex-programmeurs van NCSoft de broncode demonstreerden voor externe doeleinden. De wortels van het probleem liggen waarschijnlijk veel dieper dan dat; in september lekten er ook al een aantal programma designs van Lineage III uit via e-mail en draagbare datahouders.

Die goeie ouwe tijd van Lineage II; ook problemen van elke kant.