Deze prijs is gebaseerd op de kosten van de ruwe materialen die in de Nintendo 3DS worden gebruikt. Extra kosten voor onder andere assemblage, marketing, distributie en belasting worden hier niet in meegenomen. Ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling die Nintendo heeft moeten doen, worden niet in deze schatting meegenomen.

Desalniettemin is de marge op het apparaat aanzienlijk groter dan bij de Nintendo DSi. De materiaalkosten van dat apparaat lagen volgens schattingen ongeveer op 60 euro, ruim tien euro minder dan bij de Nintendo 3DS. De DSi werd gelanceerd voor een adviesprijs an 169,99 euro, terwijl de 3DS vanaf vandaag voor 249,99 euro in de winkels ligt.

Een verschil tussen de twee spelcomputers is dat de DSi met minder risico gelanceerd kon worden, omdat het een nieuwe versie was van een reeds zeer succesvol apparaat, zo benadrukt Eurogamer.net. De Nintendo 3DS is echter een volledig nieuwe spelcomputer die zichzelf nog moet bewijzen in de markt.

Marge

Hoeveel de marge voor winkeliers is, is niet officieel bekend. Een bron uit de retailindustrie meldt echter aan Eurogamer.net dat Britse winkeliers 170 pond (193 euro) betalen om het apparaat in te kopen. De Britse adviesprijs is 230 pond (262 euro). In het Verenigd Koninkrijk stunten sommige winkeliers al met de prijs; de Nintendo 3DS wordt daar vanaf 187 pond (213 euro) aangeboden.