Oculus is de maker van de populaire virtual reality-bril Oculus Rift en werd recentelijk overgenomen door Facebook voor een bedrag van 2 miljard dollar. Oculus en Facebook worden door mediabedrijf Zenimax aangeklaagd, het moederbedrijf van onder andere gamestudio's Bethesda en Id Software.

Zenimax is van mening dat Carmack, de maker van onder andere Wolfenstein 3D, Doom en Quake, en inmiddels een van de belangrijke gezichten van Oculus, intellectuele eigendommen heeft gestolen die in de Oculus Rift worden gebruikt.

"Het lukte Palmer Lucky [oprichter van Oculus, red.] om zijn garageproject Oculus succesvol te maken door de technologie die Carmack de afgelopen jaren bij Zenimax heeft ontwikkeld. Die technologie is nog steeds eigendom van Zenimax", aldus de advocaten van het mediabedrijf.

Oculus reageert fel op de aanklacht: "Het is jammer, maar wanneer je onderdeel bent van zo'n grote overname komen er mensen met absurde claims. Wij zijn van plan om Oculus en zijn investeerders krachtig te verdedigen", laat Oculus weten aan The Verge.

Carmack was tot voor kort één van de werknemers van Zenimax. De gameontwikkelaar was werkzaam bij Id Software, een gamestudio die hij heeft opgestart en die later door Zenimax is overgenomen. Carmack is momenteel hoofd van de technische ontwikkeling bij Oculus.

Door NUtech/Gamer.nl