Obsidians Feargus Urquhart meldt dat de studio in gesprek was met Atari: "In 2007 vroegen ze of we Baldur's Gate 3 wilden doen, en ik had zoiets van 'ja, als jullie het serieus menen'. Zij vroegen wat ik bedoelde. Ik zei, 'Als jullie een echt budget er achter stoppen. Het kan niet 10 miljoen dollar zijn, het moet 20 of 25 miljoen dollar zijn. Als jullie dit echt willen doen, dan moet er een echt budget komen, een budget dat BioWare voor Mass Effect zou hebben of iets in die trend. Het moet een echt budget zijn."

Obsidian maakte een concept en had in 2008 bijna een deal met Atari, toen de uitgever begon te twijfelen of Obsidian het wel moest doen. "En een week later werd Atari Europe verkocht aan Namco Bandai", aldus Urquhart. "Al het werk dat we hebben gedaan. We hebben een heel contract rondgepraat. Jaren  van werk en uiteindelijk hadden ze het geld niet."

Het originele Baldur's Gate is pas opnieuw uitgebracht als 'enhanced edition' door Overhaul Games. Als de game en een nieuwe versie van het tweede deel succesvol worden, hoopt Urquhart samen te werken om een nieuwe game te maken. "We willen aan geweldige games werken. Als ze daar geïnteresseerd in zijn, willen we daar natuurlijk over praten."