Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat chipsetfabrikant Nvidia zou reageren op de verwoestende Half-Life 2 benchmarks die gisteren verschenen. Veel gamers zijn namelijk van plan om hun PC te upgraden en zoals het er gisteren uitzag zou op het boodschappenlijstje geen Nvidia staan. Nvidia moet dan ook flink gebaald hebben toen uit de benchmarks bleek dat ATI een grote voorsprong heeft, met name als het op vertex- en pixelshaders aankomt. Reden genoeg voor Nvidia om hun kant van het verhaal te vertellen.

Volgens Nvidia zijn bepaalde problemen niet gemeld en hadden ze zodoende niet de kans dit eerst op te lossen. Ook is het Nvidia een raadsel waarom de 45.xx Detonator drivers gebruikt zijn, terwijl de 50.xx drivers al beschikbaar waren voor de testers. Deze nieuwe drivers zouden een grote verbetering moeten brengen. Nvidia liet ook weten dat de ontbrekende fog een bug is die tijdig opgelost zal worden en dus geen cheat is, zoals boze tongen beweren. In het geruchten circuit gaat echter het verhaal dat Nvidia niet wilde ingaan op de miljoenen deal met Valve, waarop Valve het contact verbrak met de chipsetbakker. Regarding the Half Life2 performance numbers that were published on the web, we believe these performance numbers are invalid because they do not use our Rel. 50 drivers. Engineering efforts on our Rel. 45 drivers stopped months ago in anticipation of Rel. 50. NVIDIA's optimizations for Half Life 2 and other new games are included in our Rel.50 drivers - which reviewers currently have a beta version of today. Rel. 50 is the best driver we've ever built - it includes significant optimizations for the highly-programmable GeForce FX architecture and includes feature and performance benefits for over 100 million NVIDIA GPU customers.

Het mag duidelijk zijn dat het laatste woord over Half-Life 2 en de videokaart giganten nog niet is gesproken. Deze week zouden echter verschillende sites hun eigen benchmarks presenteren en komen we hopelijk wat meer te weten.

Met dank aan twiFight en DarkSlide.nl voor het melden van dit nieuws.