De nieuwste chip van Nvidia volgt de Tegra 4 op, maar is volgens het bedrijf te vernieuwend om het predikaat Tegra 5 te krijgen. De Tegra K1 is een chip met krachtige grafische processor, bedoeld voor smartphones en tablets maar zal ook in auto's en 4K-tv's worden gebruikt.

De chip verschijnt in twee versies, één met een 32-bit quadcore ARM Cortex A15-processor en een tweede met een 64-bit processor, de eerste processor naar eigen Nvidia-ontwerp. 64-bit processors zijn vrij nieuw in tablets en smartphones, en bieden meer rekenkracht voor zwaardere taken als games. Zo kunnen apparaten met de Tegra K1 games afspelen die draaien op Unreal Engine 4. De eerste games ontwikkeld met die game-engine komen dit jaar uit voor de Playstation 4, Xbox One en pc. Voor het eerst heeft een mobiele chip dezelfde grafische eigenschappen als chips in die nieuwste spelcomputers.

Dit jaar

Dat maakt dat nieuwe games, ontwikkeld voor pc of de nieuwe spelcomputers, veel makkelijker kunnen worden overgezet naar smartphones en tablets. "Vanaf nu zal de kloof tussen games voor smartphones en die voor high-end pc-games steeds kleiner worden en uiteindelijk vervagen", zegt Tim Sweeney, oprichter van Unreal Engine-maker Epic Games.

Apparaten met de 64-bit 2,5 GHz quadcore Tegra K1-chip verschijnen in de tweede helft van dit jaar. De versie met 32-bit 2,3 GHz quadcore ARM Cortex A15-processor wordt al in de eerste helft van 2014 in apparaten verwacht.

Door NUtech.