"Ik heb Modern Warfare 2, de game, net gekocht", zo meldt Anders Breivik in het zestienhonderd pagina's tellende manifest. "Het is waarschijnlijk de beste militaire simulator verkrijgbaar en is een van de populairste games dit jaar. Ik zie MW2 meer als onderdeel van mijn trainingsimulatie dan iets anders. Ik heb echter toch geleerd ervan te houden, vooral het multiplayergedeelte is fantastisch. Je kunt echte operaties min of meer simuleren." In het manifest wordt wel aangeraden dat mensen trainen met een echt wapen, om hier echt goed mee om te leren gaan.

World of Warcraft gold voor Breivik als een goede dekmantel. Mensen zouden geen vragen gesteld hebben toen hij als reden voor zijn geïsoleerde levensstijl opgaf dat hij de massively multiplayer onlinegame speelde. Afreizen naar bepaalde locaties om een aanslag voor te bereiden is volgens hem makkelijk te verhullen, door het 'reizen naar een World of Warcraft-vriend' te noemen. Breivik noemt verder nog Fallout 3, BioShock en Dragon Age: Origins, hoewel hij daarbij niet vertelt of deze games hem ook geholpen hebben.

Verdachte

Het is nog niet officieel bevestigd dat het manifest echt afkomstig is van Breivik. De vele verwijzingen naar Breivik zelf doen dit echter wel vermoeden. Ook staat er in het manifest op welke server hij speelde in World of Warcraft. De tweeëndertigjarige schutter zit momenteel vast op verdenking van het doden van ruim negentig mensen. Dat zou hij hebben gedaan middels een autobom in Oslo en een schietpartij op een eilandje in de buurt van de Noorse kust. Breivik heeft reeds een betekenis afgelegd over zijn daden.