Kotaku vroeg in een interview met Miyamoto of Nintendo het op safe speelt door op E3 games in de Mario-, Mario Kart-, Super Smash Bros.- en Donkey Kong-reeksen te tonen. "Ik zie dit niet als op safe spelen", zo meldt Miyamoto. "Wanneer we een game maken, proberen we een nieuwe ervaring voor mensen te creëren. Buiten en binnen het bedrijf zijn er genoeg mensen die vinden dat we nieuwe (IP's) moeten bedenken. Voor mij komt het hier op neer: wat is een nieuwe IP en wat is een nieuwe game? Ik denk dat het verschil tussen die twee verkeerd wordt begrepen."

"Een nieuw personage ontwikkelen betekent niet dat een game leuk is om te spelen", vervolgt Miyamoto. Volgens hem gaat het om gameplay dat uniek en leuk is. Als voorbeeld noemt hij Pikmin 3, waarin Nintendo de gameplay uit de Pikmin-reeks probeert te perfectioneren. "Zelfs wanneer we dezelfde formule gebruiken proberen we nieuwe dingen te doen."

Verder noemt Miyamoto Nintendogs en Wii Fit ter illustratie van nieuwe franchise. "Omdat het personage van Nintendogs een hond is, zagen mensen dit niet echt als een nieuwe IP van Nintendo, maar dat was het wel." Ook Nintendo Land wordt door de fans niet als compleet nieuwe game erkent. "Ik vond dat het een erg frisse game was dat unieke speelmogelijkheden bood. Toch zien mensen het niet als een nieuwe IP, omdat we er geen nieuw verhaal omheen hebben gebouwd of geen nieuw personage hebben geïntroduceerd. Als we dat wel hadden gedaan maar dezelfde gameplay hadden gehouden, dan hadden mensen het als een nieuwe franchise gezien. Dat is ergens wel frustrerend."