Nieuws
Nintendo

Europese tak van Nintendo reageert op klachten over Russische CEO

'Gedrag en woordkeuze past niet bij Nintendo'

Geschreven door Geert de Wekker op

In een eerder bericht kwam er een video naar buiten waarin Russische Nintendo-fans een dringende oproep doen over de CEO van Nintendo in Rusland. CEO Yasha Haddaji toonde onbekwaam en agressief gedrag tijdens een livestream waarin hij meerdere werknemers uitschold en bedreigde met ontslag. Nu heeft Nintendo officieel een onderzoek gestart naar het wangedrag van Haddaji.

Sinds de video naar buiten is gekomen, waarin Haddaji door middel van grof taalgebruik zijn werknemers toespreekt, zijn er meerdere klachten van anonieme werknemers naar buiten gekomen over het verdere wangedrag van de CEO. Haddaji wordt door de anonieme werknemers benoemd als een agressieve man die tijdens vaak voorkomende woede-uitbarstingen meerdere keyboards en apparatuur kapotmaakt. Daarbij bedreigt hij kennelijk medewerkers die hem tegenspreken met ontslag en zou hij vrouwelijke werknemers seksueel intimideren. Een van de voorbeelden hiervan is dat hij iemand dwong om hem verplicht 'Daddy Yasha' te noemen.

Nintendo heeft deze klachten gehoord en officieel bevestigd dat er een onderzoek wordt gestart naar de CEO. In een verklaring vertelde de Europese tak van Nintendo aan website NintendoLife het volgende:

"We zijn ons bewust van een video die onlangs op YouTube is geüpload, waarin de CEO van Nintendo Rusland, Yasha Haddaji, tijdens een discussie met een externe leverancier die verantwoordelijk is voor een livestream van Mario Kart, zijn geduld verliest. Het gedrag van de heer Haddaji en de woordkeuze zijn zeker niet in lijn met onze bedrijfswaarden. We zijn ons ook bewust van verdere beschuldigingen die na deze video zijn verschenen en zijn nu een grondig onderzoek aan het uitvoeren. We nemen deze zaken uiterst serieus en zullen niet verder commentaar geven terwijl we ons onderzoek uitvoeren."

eevee

Niet alleen werknemers hebben klachten over de CEO, maar ook Russische fans hebben wat te zeggen over de keuzes die Haddaji maakt. Zo waren de meeste fans niet blij dat de Pokémon Trading Card Game niet meer beschikbaar is binnen Rusland en dat Haddaji een beperkt aantal exemplaren van de Eevee-versie van Pokémon Let's Go! voor Rusland beschikbaar heeft gesteld. Dit laatste omdat hij dacht dat het toch niet zou gaan verkopen in tegenstelling tot de Pikachu-tegenhanger. Russische fans hebben sindsdien gevraagd aan Nintendo om Haddaji te vervangen voor iemand die 'gepassioneerd' is over games.

Dit artikel delen:

Lees meer

Start je boerenleven in Farming Simulator 19 Activision bekritiseerd om ontbreken ondertiteling Spyro Reignited Trilogy
2

Reacties op: Europese tak van Nintendo reageert op klachten over Russische CEO

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  burhan42

  • 20 november 2018 16:36
  En nu nog een ontslag en iedereen is blij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 20 november 2018 16:56
  Wel goed dat Nintendo eerst een onderzoek laat doen, en niet zoals vele bedrijven tegenwoordig meteen mensen ontslaan als er ook maar een klachtje komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.