'Nintendo NX wordt vernieuwend, geen nieuwe Wii of Wii U' | Gamer.nl

'Nintendo NX wordt vernieuwend, geen nieuwe Wii of Wii U' | Gamer.nl

Nintendo NX, het nieuwe gameplatform van Nintendo, moet vernieuwend worden en geen herhalingsoefening van de Wii of Wii U. Dat meldt Nintendo's president Tatsumi Kimishima aan Time in één van de eerste interviews die hij weggeeft sinds hij eerder dit jaar als vervanger van wijlen Satoru Iwata is aangewezen.

De ervaring die NX gaat bieden moet "anders" dan voorgaande hardware zijn en niet zomaar "de volgende versie van Wii of Wii U". Kimishima meldt dat het bedrijf "afstand moet nemen van die consoles om een platform te maken die de consument aantrekt".

"Ik had het over de transitie van Wii naar Wii U en hoe moeilijk het was om aan de consument uit te leggen wat er nieuw en anders was aan de hardware. Het is moeilijk mensen over te halen om van een huidig platform naar de volgende te gaan. Ik kan je verzekeren dat we niet aan een nieuwe versie van Wii of Wii U werken, het is uniek en anders."

De Wii was de bestverkochte console van Nintendo ooit en wist met een unieke besturingsmogelijkheid in de vorm van de Wii-remote een groot publiek aan te spreken. De Wii U volgde de console op. Wederom werd voor een unieke controller gekozen: de GamePad met een scherm erin. Deze console bracht echter niet hetzelde succes voor Nintendo.

Verwacht wordt dat de NX, waar verder nog niets over bekend is, ergens in 2016 of 2017 verschijnt. "De codenaam NX heeft niet een echte betekenis", aldus Kimishima. "En eerlijk gezegd weet ik niet eens waar het vandaan kwam. Mi chien wilde meneer Iwata het mij nog vertellen en heeft hij nooit de kans gehad." Het gerucht gaat de NX uit zowel een console als een handheld bestaat, die beiden dezelfde of soortgelijke games afspelen.

Smartphonegames

Nintendo heeft eerder dit jaar ook aangekondigd met de appmaker DeNa samen te werken om volgend jaar vijf smartphonegames uit te brengen. "We willen meer mensen die franchise van Nintendo kunnen spelen. Maar de smartphone-industrie is erg competitief en om er gewoon onze IP in te gooien zou geen succesvolle strategie zijn", aldus Kimishima.

"We willen meer mensen die toegang hebben tot onze IP, maar we moeten er ook voor zorgen dat ze er zo simpel of gemakkelijk mogelijk bij kunnen. En zo gaan we succesvol worden in de smartphone-industrie." Kimishima noemt ook andere voorbeelden om mensen in contact te brengen met series van Nintendo, waaronder merchandize en themaparken. Kimishima legt uit dat Nintendo Account, het overkoepelende accountsysteem voor alle Nintendo-platforms dat deze week in Japan lanceerde, er voor moet zorgen dat alle verschillende vormen van Nintendo-entertainment bij elkaar komen.

De Wii U en de toekomst van Kimishima

Kimishima laat ook weten dat Nintendo software uit wil blijven brengen voor de Wii U, om consumenten tevreden te hoduen. "We hebben zo'n tien miljoen Wii U's verkocht, dat is één tiende van wat we van de Wii hebben verkocht. Maar onze belangrijkste taak is die consumenten games geven om te spelen. Er voor zorgen dat ze blij zijn met hun aankoop en blijven spelen op ons platform. We kunnen ze niet zomaar achterlaten en zeggen dat ze naar de volgende console moeten gaan. Natuurlijk werken we aan NX en kijken we naar ervaringen voor dat platform. Maar ons belangrijkste werk is de consumenten die de Wii U hebben gekocht tevreden stellen en software tot hun beschikking stellen."

Kimishima laat ook weten dat er verwarring was over hoelang hij president zou blijven van Nintendo. Diverse publicaties gingen er van uit dat hij Satoru Iwata, die eerder dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker, maar voor één jaar zou vervangen en dat er daarna naar een nieuwe vervanger gezocht zou worden. Kimishima laat weten dat dit niet klopt en dat het de bedoeling is dat hij langer deze positie bekleedt. "Ik wil met de jonge en getalenteerde werknemers van Nintendo werken, voor ze zorgen en ze laten groeien, zodat ze hun creativiteit kunnen uiten, maar ook managementrollen op zich kunnen nemen en de leiders kunnen worden die ons bedrijf naar de toekomst brengen."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou