Nintendo baseert zijn advies op een rapport van het National Consumers Affair Center of Japan (NCAC) uit 2004. Volgens dat rapport, dat gericht is op 3D-films en niet op 3D-games, kunnen mensen die gevoelig zijn voor bewegingsziekte misselijk worden van 3D-beelden. Ook mensen die normaal geen bewegings- of wagenziekte hebben kunnen erdoor beïnvloed worden. 3D-beelden kunnen bovendien voor vermoeide ogen en hoofpijn zorgen. 

De NCAC adviseert bedrijven om consumenten beter te waarschuwen alvorens ze 3D-content gaan bekijken. Dat doet Nintendo middels een advies om iedere dertig minuten pauze te nemen. Volgens Nikkei heeft Nintendo sommige ontwikkelaars ook gevraagd om gamepauzes in hun spel in te bouwen.

Kinderen

Eerder waarschuwde Nintendo reeds dat kinderen jonger dan zes jaar geen gebruik moeten maken van 3D-functie van de Nintendo 3DS, omdat 3D-beelden de ontwikkeling van hun ogen zou kunnen belemmeren. De American Optometric Association sprak Nintendo's bewering begin dit jaar tegen in een statement. Volgens de organisatie kunnen de 3D-beelden juist helpen bij het ontdekken van oogafwijkingen.

Om ouders te helpen hun kinderen te beschermen, zijn er verschillende zogenaamde Parental Controls toegevoegd. Zo kunnen ouders onder andere bepalen of hun kind wel of niet gebruik kan maken van de 3D-optie, de internetbrowser en de winkelfuncties. Ook kunnen ze bepalen welke leeftijdsclassificatie de game die hun kind wil spelen minimaal moet hebben.