"Als ik enkel de komende één of twee jaar verantwoordelijk zou zijn voor Nintendo, en me totaal niet hoefde te bekommeren om zijn toekomst op de lange termijn, dan zou het misschien logisch zijn om onze belangrijke franchise ook naar andere platformen te brengen", aldus Iwata. "Dan zouden we wellicht op korte termijn wat winst kunnen maken."

Iwata legt uit dat hij als topman ook naar de lange termijn moet kijken. Volgens hem heeft Nintendo een unieke positie in de game-industrie omdat het consumenten zowel met hardware als software kennis laat maken. "En omdat de hardware- en softwareontwikkelaars in hetzelfde gebouw zitten, stimuleren ze elkaar."

Mobiele markt

Verschillende analisten hebben Nintendo in het verleden al eens geadviseerd om ook voor smartphones games als Mario uit te brengen. Volgens Iwata blijft er echter een markt voor toegewijde gaminghandhelds, en moet Nintendo er enkel voor zorgen dat zijn titels meerwaarde blijven bieden ten opzichte van games die voor minder geld in een App Store staan.

Verkopen Wii U

Wat betreft de Wii U hoopt Nintendo dat de verkoop dit najaar aantrekt dankzij enkele bekende series als Mario, Zelda en Donkey Kong. Onlangs werd bekend dat er van zijn nieuwe console afgelopen kwartaal slechts 160.000 exemplaren zijn verkocht.

De totale verkoop staat inmiddels op 3,61 miljoen exemplaren wereldwijd. Dat is significant minder dan de Wii destijds negen maanden na de lancering. Onlangs bevestigde Nintendo bovendien dat het bedrijf de Wii U nog steeds onder de kostprijs verkoopt. De Wii werd vanaf dag één met winst verkocht.