Wie een beetje zoekt kan ze vinden, programma's om Game Boy spellen te spelen op andere platforms. Voor iedere Game Boy versie worden ze aangeboden, meestal inclusief bijbehorende games. Dit is Nintendo al tijden een doorn in het oog en sinds begin dit jaar hebben ze een wapen om de strijd aan te gaan. Het bedrijf heeft namelijk een patent verkregen op het emuleren van “handheld video game system” op een “limited capability device”. Met andere woorden: het nadoen van bijvoorbeeld een Game Boy op een PDA.

De eerste ontwikkelaar heeft inmiddels al een brief van Nintendo in de bus ontvangen. De "gelukkige" ontvanger is de Firestorm gbaZ emulator. In een aangetekende brief laat Nintendo weten dat de verspreiding en verkoop onmiddellijk moet stoppen, omdat er anders vervolg stappen gaan volgen.Nintendo has recently been granted U.S. Patent No. 6,672,963 (issued January 6, 2004) which relates to software emulation of a handheld video game system, such as the Game Boy® Advance system, on a different system. A copy of this patent is enclosed for your reference. You should be aware that, under U.S. law, if you proceed to release an infringing emulator in violation of a Nintendo patent, Nintendo may be entitled to treble damages for willful infringement.

Of dit slechts de eerste gewaarschuwde aanbieder is van vele moet nog blijken, al is ook het patent wat Nintendo begin 2000 heeft aangevraagd opmerkelijk. Nintendo is niet de eerste die ooit emulatie van een handheld video game system heeft uitgevoerd op een ander "limited capability device" (telefoon, PDA, etc) en het blokkeert ook gelijk de weg voor Sony (en andere aanbieders) om eigen games op een ander systeem te emuleren.