Satoru Iwata en Robbie Bach, de hoge bazen bij respectievelijk Nintendo en de Xbox divisie van Microsoft, zijn beide van mening dat de te varen koers door zowel developers als hardware bedrijven moet veranderen als de gamesindustrie wil blijven groeien en men de aandacht van de consument wil behouden.

Volgens Iwata heeft de industrie een keerpunt bereikt en moet het geheel veranderen ten opzichte van hoe het de laatste twintig jaar was. Daarnaast zijn zowel Iwata als Bach ervan overtuigt dat het in de toekomst vooral zal draaien om de aangeboden software en niet de hardware wat succes en groei bepaald."We have reached a turning point," said Iwata. "In Japan, software and hardware sales across the whole industry are in decline and this looks set to continue." He continued to predict that "the US and Europe will be in a similar situation if all that we can offer is more complex and time-consuming games".

"We cannot continue to sell games software the way we did in the past. Nintendo has always been hoping to create unprecedented interactive entertainment, which is not solely dependent on the emergence of new technologies."

Bach added: "We believe that software - not silicon - will define the next generation. While hardware grows in leaps and bounds, software provides for continual innovation, independent of the next 'box'." Iwata-san meldt dat verkoopcijfers van zowel hardware als software dalende zijn in Japan en dit ook een trend lijkt te zijn die zich voort zal zetten. Ook Europa en Amerika zullen hierin volgen als we in de toekomst enkel met complexe en tijdrovende games op de proppen komen. Nintendo zelf zou niet langer games kunnen gaan aanbieden op de manier zoals ze het nu doen. Men heeft zich altijd gefocused op het voortbrengen van ongeëvenaard interactief entertainment, wat echter niet puur afhankelijk is van de opkomst van nieuwe technologieën.

Bach voegde hier nog aan toe dat niet hardware, maar juist de software de ontwikkeling van de volgende generatie gaat bepalen. Hoewel hardware nog steeds sterk in rekenkracht en mogelijkheden toe neemt, is het juist de software die kan zorgen voor constante innovatie, onafhankelijk van de nieuwste hardware setup.