Toen de 3DS werd aangekondigd werd er gezegd dat het apparaat in ieder geval voor april 2011 uit zou komen. Verwacht werd dat de nieuwe handspelcomputer van Nintendo vlak voor de kerst in de winkelschappen zou liggen. "Het is een verrassing - we hadden het veel dichter tegen de kerst verwacht", zegt een game-uitgever. "Maar ik denk dat het Nintendo de mogelijkheid geeft om het lekker vroeg bij mensen in het geheugen te griffen."

Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS is een handheld met twee schermen die 3D-beelden kan weergeven. Anders dan bij bioscoopfilms als Avatar en de 3D-plannen van Sony, hoeft de gamer geen speciale bril op te zetten om de verschillende games in 3D te kunnen zien. Waarschijnlijk zal het apparaat gebruikmaken van een nieuwe techniek die parallax barrier heet.

Nintendo gaat de 3DS op de E3-beurs in juni officieel onthullen. Er zijn nog geen afbeeldingen beschikbaar en de meeste informatie over het apparaat komt voort uit geruchten en speculatie. Zo zou de 3DS een analoge stick krijgen en worden de geruchten steeds sterker dat hij een trilfunctie krijgt, net als de controllers voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

Begin dit jaar was er bovendien sprake van dat de opvolger van de Nintendo DS een accelerometer zou krijgen, een intern apparaat dat ook in veel modern mobiele telefoons is ingebouwd. Een accelerometer meet in hoeverre en naar welke kant een apparaat gekanteld wordt. Spellen kunnen daardoor niet alleen worden bestuurd met een touchscreen en knoppen, maar ook door het apparaat te kantelen.